Overslaan en naar de inhoud gaan

In deze lijst met veelgestelde vragen (of FAQ) vind je de antwoorden op vragen die regelmatig terugkomen. Heb jij ook nog een vraag? Stel ze dan via het contactformulier

Over deze website

Foto's inzenden kan enkel via Facebook, via de provinciale weergroepen, afhankelijk waar de foto genomen is in Vlaanderen. Gelieve datum, tijdstip en locatie (gemeente) te vermelden. Bovendien kan je daar ook andermans foto's delen, vermits vermelding van de fotograaf zijn naam. Je kan er ook reageren op andere weerfoto's. Je wordt doorverwezen naar deze facebookgroepen door op onderstaande provincienamen te klikken:

Indien je foto's uit Wallonië of het buitenland wilt delen, dan kan dat via

De beste manier om naar de weerleerschool te gaan, daar staan de weerfenomenen per categorie opgedeeld. 

Betreft het een regenboogachtige kleur aan de hemel, dat geen regenboog is, dan gaat u best kijken in de categorie 'optische verschijnselen'.

In 2018 heb ik mijn eerste kalender opgesteld voor het jaar 2019. Ik vond dat ik iets moest doen met de duizenden weerfoto's die ik elk jaar maak... ik ben verwonderd wat er soms allemaal aan de hemel te zien is, als je er oog voor hebt. Die verwondering en boodschap wil ik ook delen met anderen. Een mooie compositie met het (regionale) landschap of een bouwwerk is mooi meegenomen. 

U kan mijn kalenderedities van de voorbije jaren bekijken via Jaarkalender Weerman Peelman | Weerman Ruben Peelman (adev.be) 

De nieuwe kalender wordt doorgaans gemaakt eind oktober/begin november en verkocht vanaf eind november.

Ik beschik over een vrij grote database aan weerkaarten, radarbeelden en weerfoto's (uit onze streek). Indien u het weer op een specifieke dag, bvb voormalige verjaardag of trouwdag, nog eens wilt herbekijken, dan kan dat mits het nodige geduld. 

Het grote verschil met het weerbericht op de gsm: ik raadpleeg minstens 5 weermodellen, terwijl een applicatie op je gsm één bepaald weermodel volgt. Bvb. buienradar: Nederlandse Harmonie weermodel. KMI app: Belgische ALARO weermodel

 

In combinatie met achtergrondkennis en jarenlange ervaring, is de foutenmarge meestal kleiner en bijgevolg de betrouwbaarheid vrij groot.

Ik leg de focus op het regionale weer, met nadruk op mijn regio Pajottenland maar indien het weer in een welbepaalde streek heel anders is, zal ik dit ook vermelden (bvb. regio Gent, Waasland, westhoek, Vlaamse Ardennen etc.) in mijn weersverwachting op Facebook

Aangezien ik als meteoroloog aan de kust (in Koksijde) werk, zal ik ook regelmatig een verwachting geven voor de kust, zeker wanneer de condities serieus verschillen met het binnenland

Eén van de grootste voordelen van sociale media: het laat me toe om in te spelen op de actuele situatie (updates) om de weersverwachting enigszins bij te draaien. Dit is voornamelijk in geval van mistige condities (vooral advectiemist of zeemist) en buien (de grootte, duur en frequentie zijn ook op regionaal niveau soms niet goed in te schatten).

ik geef ook timings mee, waardoor je uw planning gemakkelijker kan aanpassen naargelang het weer. Let op: de timings op deze website zijn geldig voor regio Pajottenland.

Dat kan je terugvinden onder 'weerinfo' - 'het weer nu' - neerslag

Weer en klimaat

Het weerbericht voorspelt de toestand van de troposfeer voor de komende periode, op basis van de huidige condities (wind, temperatuur, evolutie van regenzones/luchtmassa's, luchtdruk, bewolking etc.)

Klimatologische prognoses daarentegen, maken een projectie van het toekomstige weer voor de komende maanden , jaren en zelfs decennia (zeer lange termijn) door allerlei externe componenten in rekening te nemen: de evolutie van gletsjers, ijskappen, de opwarming van de oceanen, de veranderende biotoop (door verstedelijking of verdwijnen van vegetatie door droogte), de droogtetoestand, verwoestijning, de bodemgesteldheid, de concentraties aan broeikasgassen (CO2,methaan), de mogelijks veranderende oceaanstromingen en luchtstromingen etc. 

Wanneer ik mensen op een klimatologisch artikel zie reageren 'wat gaan ze nu het weer voor binnen zoveel jaar gaan voorspellen? Ze slaan zelfs de bal al mis voor morgen/x aantal dagen verder' , dan begin ik met mijn ogen te rollen. Het klimaat is namelijk ook het gemiddelde weer over een periode van minstens 30 jaar. Dat de winters in West-Europa natter worden en de zomers droger en warmer, dat zal u normaal wel opgemerkt hebben. Het feit dat we dit persoonlijk opmerken in een periode van minder dan 30 jaar (sinds begin van deze eeuw), bewijst nog maar eens dat het klimaat ongezien snel veranderd, zowel qua extremen als de gemiddelde weersomstandigheden.

Weersvoorspellingen zijn over het algemeen nauwkeurig op korte termijn, maar hun nauwkeurigheid neemt vaak af naarmate de voorspellingsperiode langer wordt.

MAAR soms zijn er kleine onderlinge verschillen tussen de weermodellen op lange termijn en is de verwachting (vrij) zeker, of zijn er grote verschillen merkbaar op korte termijn, zeker wanneer er een depressie doorheen ons land passeert: de grens van warme en koude lucht brengt ook soms in ons landje grote verschillen teweeg. Waarin verschillen de weermodellen dan? Enerzijds de configuratie (onderlinge positie) van luchtmassa's/fronten/lage en hoge drukgebieden en anderzijds hun voortbeweging, zal bepalen of de weersverwachting geloofwaardig blijft voor de korte termijn (enkele dagen) of lange termijn (enkele weken). Jammer genoeg wordt het aspect 'betrouwbaarheid' vaak verwaarloosd of verzwegen in de berichtgeving zelf, waardoor de algemene belangstelling van het weerbericht is gedaald. Ondanks dat de weerberichten het voorbije decennium een enorme sprong voorwaarts hebben gemaakt, nemen vrij veel mensen om die reden nog steeds het weerbericht met een grote korrel zout.

Het weer wordt voorspeld door het analyseren van gegevens: zowel observaties als berekeningen door computermodellen die atmosferische processen simuleren.

Observaties zijn afkomstig van satellieten (soort bewolking & omvang van opklaringen), radar (neerslagvorm, -intensiteit, -frequentie, snelheid van regenzones), schepen/vliegtuigen (windsnelheid en -richting) en weerstations (neerslaghoeveelheid, windsterkte, temperatuur, luchtvochtigheid etc.) van particulieren of van de overheid (luchtvaart, luchtmachtbasissen)

De berekeningen van computermodellen zijn tegenwoordig in overvloed: begin van deze eeuw had je enkel het Europees weermodel en het Amerikaans weermodel. Na 2010 kwam daar snel verandering in, waarbij bijna elk West-Europees land 1 of meerdere weermodellen ter beschikking heeft en stelt. Dat maakt dat ons deel van de aarde tot degene behoort waar de meeste modelberekeningen uitgevoerd worden. Dat wordt ook mogelijk gemaakt door een dicht netwerk aan observaties.

Als weerman/meteoroloog moet je natuurlijk weten welke weermodellen waarin uitblinken of anderzijds niet te vertrouwen zijn. Zo vind ik het Europees weermodel zeer goed voor de prognose van de temperatuur, bewolking en neerslag, maar niet voor de inschatting van de sneeuwaccumulatie. 

Factoren zoals temperatuur, luchtdruk, vochtigheid, wind, de bewolking en neerslag zijn onlosmakkelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar voortdurend, wat de voorspelling soms uitdagend maakt. 

Bijvoorbeeld een heldere nacht: wanneer de wind een beetje kalmer is dan verwacht, kan er - voornamelijk in het winterhalfjaar - mist ontstaan (hogere luchtvochtigheid) of kan het tot (grond)vorst komen. Als de luchtdruk dan stijgt, kan de mist ook lang blijven hangen en voor veel lagere maxima zorgen. Een lagere temperatuur tijdens de namiddag kan voor lagere temperaturen de daaropvolgende nacht veroorzaken op dezelfde locatie, maar eveneens voor minder wind zorgen honderden kilometers verderop! De windsnelheid hangt namelijk af van de temperatuursverschillen over een bepaalde afstand.

Ook kan een verandering in wolkenhoogte een grote impact hebben op de temperatuur en neerslagintensiteit.   

Op internationaal niveau worden er waarschuwingen gemaakt voor volgende zaken:

*gladheid als gevolg van winterse neerslag of nat wegdek gevolgd door (grond)vorst

*mist (minder dan 1km zicht)

*windstoten van meer dan 80 km/u

*sneeuwval

*onweer (al dan niet met kans op hagel en windstoten)

*overstromingen

*vrij uitzonderlijk: koude gevoelstemperatuur / koudegolf

*hittegolf

*droogte

Het risico of de kans wordt aangegeven door 3 kleurcodes: geel, oranje en rood. In geval van lokaal zwak onweer/maartse buien/aprilse grillen geeft het KMI zelden een code geel.

 

Ik maak ook zelf waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden in België via mijn pagina Severe Weather in Belgium, voor volgende zaken:

*voornamelijk onweer (kans op hagel, windstoten of windhoos/tornado), regelmatig ook in geval van aprilse grillen/maartse buien

*sneeuw

*ijzel/ijsregen

*hevige wind(stoten) van meer dan 60 km/u

*overvloedige regen: wateroverlast/overstromingen

 

Om het risico aan te geven/het potentieel in te schatten, gebruik ik een meer uitgebreide schaal van 6 kleuren: groen - geel - lichtoranje - donkeroranje - rood - paars

Zie voorbeeld hieronder voor de onweders van 8 april 2024

Kan een graphic zijn van kaart en , met de tekst Warning for local (strong) thunderstorms Mondayevening and night 8-9th April 2024 NETHERLANDS C) Severe Weather in Belgium Forecaster: Peelman Ruben Antwer ven Wei-Vlaanderen ost-Vlaarueren imburg /laams Brabant Bru GERMANY Branw' walkn Ha' Ha'naut laut Liège Nami Geldig van 20u tot 4u Valid from 8PM until 4AM Een donderslag niet uitgesloten lightning not excluded Kleine kans op onweer Small thunderstorm potential Matige kans op onweer Moderate thunderstorm potential Vrij grote kans op onweer Fairly high thunderstorm potential Luxembourg አማት mi LUXEMB.

Dat kan je bekijken via de website van de overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust: Meetnet Vlaamse Banken

De UV-index geeft de intensiteit van ultraviolette straling aan, die een risico inhoudt voor ons. Bescherm uzelf in het zomerhalfjaar (april - oktober) door zonnebrandcrème te gebruiken, zeker op de lichaamsdelen die het snelst verbranden: je gezicht (de neus en oren niet vergeten), schouders, oren, armen en benen. Bij een UV index hoger dan 5 is het aangeraden om zoveel mogelijk in de schaduw te blijven tussen 11u en 17u. Indien u zich in de zon begeeft bij een UV index 8-9 (af en toe tijdens maanden juni en juli in België) is er een verhoogd risico op een zonneslag en kan je op minder dan een kwartier verbranden: een zonnebrandcrème van factor 50 is dan belangrijk en je draagt ook best kledij die je huid voldoende bedekt en een hoed of pet die je gezicht/nek vrijwaart van de straling.

Meer info over de UV index, kan u terugvinden in het Weerwoordenboek !

Je kan de weerpatronen / satellietfoto's van de voorbije dagen bekijken via deze 3D weergave van onze planeet. Deze data is afkomstig van NASA: Eyes on the Earth (nasa.gov)

Daarnaast kan ik ook meteociel aanraden voor het bekijken van allerlei weerkundige parameters over een groot deel van onze planeet: Meteociel - Températures observées en Zoom Nord-Est France en temps réel 

Navigeren van parameter (wind, neerslag, bliksem) kan in de linkerkolom

U kunt onderscheid maken op basis van hun vorm, hoogte en textuur. Er zijn verschillende typen wolken naargelang hun uiterlijk zoals cirrus, cumulus en stratus. Je kan bijleren over de wolken via de 'weerleerschool'!

Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden zoals intensere stormen, langere droogtes, meer overstromingen en meer frequente hittegolven.

Nee, althans niet op een specifieke dag. Voorlopig breng ik heel soms de evolutie van het weer ter sprake tot 2-3 weken verder maar ik geloof wel dat in de nabije toekomst dergelijke weersverwachtingen op wekelijkse basis mogelijk gaan worden, op redelijk betrouwbaar niveau gezien de ontwikkelingen van Artificiële Intelligentie, de nieuwe generatie weersatellieten en de toenemende rekencapiteit van de weercomputers. 

Pas uw thermostaat aan op basis van de voorspelde temperaturen, en gebruik isolatie en ventilatie om de temperatuur van uw huis te reguleren.