Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer wordt de eerste zomerdag (oftewel 25°C) in Vlaanderen geregistreerd?

Vandaag werd het voor de tweede keer dit jaar 25 graden: sommigen onder jullie zijn het wellicht al vergeten, maar op 12 april werd er al 25°C bereikt! Dat is een maand eerder dan vorig jaar en meteen ook de vroegste zomerdag die we in België gehad hebben! Het vorige record stond op 13 april 2007. Aan de kust werd het vandaag wel voor het eerst 25°C (iets na de middag, gevolgd door een afkoelende zeebries), wat ook erg vroeg in het jaar is. Hoewel het in de Kempen soms een paar graden warmer is, blijft dat scenario dit voorjaar voorlopig opmerkelijk afwezig. Ook in de Kempen was 12 april dus de eerste zomerdag. 

Morgen en overmorgen gaan we zelfs de hoogzomerse toer op met maxima van 27 à 28°C! Drie zomerse dagen na elkaar in deze periode van het jaar is uitzonderlijk te noemen, want normaal valt de eerste zomerdag pas halfweg mei als we de statistieken van de laatste 80 jaar bekijken. Toch zijn er nog steeds grote verschillen van jaar tot jaar: in 2002 werd het pas op 16 juni voor het eerst 25°C, maar ook vorig jaar was er geen enkele zomerse dag tussen Moederdag (12 mei) en 21 juni. 

Vorige eeuw waren de zomerdag-schommelingen eveneens groot: in het jaar 1926 werd het pas op 3 juli voor het eerst zomers warm (in Ukkel), terwijl dat 8 jaar later – 1934 – recordvroeg gebeurde, op 15 april. Toch lag het gemiddelde in het begin van de 20e eeuw iets later dan het huidig gemiddelde, namelijk eind mei.

In de 19e eeuw was dat nog later: half juni was dan de norm voor de eerste zomerse warmte. In het jaar 1860 en 1861 zou er zelfs maar 1 zomerdag zijn geweest in het hele jaar en in 1871 was het zelfs wachten tot 12 augustus voor het kwik 25 graden aantikte! Toch worden deze metingen enigszins kritisch bekeken, omdat ze minder nauwkeurig waren (afgerond op 0,4°C i.p.v. 0,1°C).