Overslaan en naar de inhoud gaan

Een isobaar is een lijn die plaatsen met dezelfde luchtdrukwaarden verbindt. De naam vertelt het eigenlijk zelf: iso- is een voorvoegsel, afgeleid van het Griekse woord 'isos', wat 'gelijk' betekent & 'baar' is ook afgeleid van het Griekse 'baros'. Dit woord is vrij vertaald eigenlijk 'gewicht', maar luchtdruk is dan ook niet meer of minder dan een maateenheid voor het gewicht van de lucht boven onze hoofden.

Luchtcirculatie

Isobaren vormen de basis van veel weerkaarten en zijn een primaire bron voor weersvoorspellingen. Ze hebben een schat aan informatie: ze vertellen ons enerzijds hoe krachtig de wind is (afstand tussen isobaren bepaalt dat) en hoe de luchtstroming zit (niet helemaal evenwijdig met de isobarenlijn: zie afbeelding hieronder). Zogenaamde uitstulpingen of uitlopers van een L-druk of H-druk geven ook al mee welk weertype we mogen verwachten: een zogenaamde 'wig' (Engels: ridge) deel uitmaakt van een hogedrukgebied terwijl een 'trog' een uitloper is van een depressie: met andere woorden, het is ook onderdeel van een lagedrukgebied. Wanneer een trog ons land nadert, dan betekent dat dus meestal een verslechtering van het weer (lees: wisselvallig of regenachtig).

High & Low Pressure Systems - Navigation in a Modern World

De luchtstroming rondom een lage- en hogedrukgebied is niet binnen de lijntjes van de isobaren. Bij een hoge luchtdruk: divergerend van het centrum. Bij lage luchtdruk: convergerend naar het centrum.