Isothermen zijn lijnen die regio's met dezelfde temperatuur verbinden, een minder bekende tegenhanger van de isobaar. Veel mensen hebben nog geen isothermenkaart gezien, maar de weerman bekijkt dagelijks temperatuurprognose kaarten van verschillende weermodellen en vergelijkt die om tot een conclusie te kunnen komen. Dit gaat dan meestal om ronde getallen (bvb -1°C) en niet om tienden (-0,5°C), maar daar kan ik in de toekomst verandering in komen naarmate het aantal waarnemingen toeneemt.
Waar isothermen dichtbij elkaar liggen, is er vaak sprake van een regenfront: een warmtefront, koufront of occlusiefront. Indien zo'n gebied met grote thermische gradiënt nadert, betekent dat het snel zal opwarmen of afkoelen.
Isothermen dragen vooral in de klimatologie bij tot het in kaart brengen van klimaatzones en daaraan verbonden vegetatiezones, door middel van de gemiddelde maand- en jaartemperatuur. Ook de fauna is onlosmakkelijk verbonden met de gemiddelde temperatuur die dankzij isothermen in beeld kan gebracht worden. Deze denkbeeldige lijnen werden geïntroduceerd door Alexander von Humboldt in de 19e eeuw: reeds in 1817 publiceerde hij een eerste exemplaar in Parijs. Daarmee werd de kiem gelegd voor de moderne klimatologische kaarten.
Kaart: gemiddelde maandtemperatuur van januari over de hele wereld.
Bronnen: