Meteorosensitiviteit verwijst naar de gevoeligheid voor de weersomstandigheden, zowel lichamelijk als mentaal.
Weergevoelige mensen ervaren bijvoorbeeld vermoeidheid of stemmingswisselingen door het slechte weer. Zonlicht zou dan weer een positieve invloed hebben. Vrouwen blijken meteorosensitiever te zijn dan mannen en het weer beïnvloedt mensen op verschillende manieren: veel mensen zijn gevoelig voor regen of somber weer, maar er zijn er ook die last hebben van zonnig of warm weer.
Deze vorm van sensitiviteit bestaat in verschillende gradaties en is dus geen onderverdeling van hoogsensitiviteit.
Japans onderzoek heeft aangewezen dat een deel van migraine-aanvallen gecorreleerd kan worden met plots sterke luchtdrukdalingen. Het gaat dan om een luchtdrukdaling van minstens 1hPa/uur gedurende 6u, meestal het geval voorafgaand aan een naderende stormdepressie (of orkaan). Volgens onderzoek van het Nederlands weerinstituut, zou dit zo'n 20 jaar per jaar voorkomen, maar (vanzelfsprekend) voornamelijk in de herfst en winter.
Een voorbeeld van Nederlandse neuroloog Michel Ferrari: een jongen van 8 jaar zei dat “zijn moeder net een weervrouwtje was”, want telkens als zij migraine kreeg, ging het daarna stormen. De verklaring hiervoor ligt waarschijnlijk bij onze zenuwcellen: veel is nog onbekend over hoe luchtdruk op het menselijk lichaam inwerkt, maar er zijn vermoedens dat de werking van zenuwcellen verandert als de druk plotseling daalt. Dan kan een specifiek soort elektrische activiteit zich uitbreiden over de hersenen en pijnbeleving via allerlei biologische reacties verergeren bij een bepaalde groep patiënten die hier gevoelig voor is.
Bronnen: https://www.vlaanderen.be/team-taaladvies/woorden-van-de-week/meteorosensitief
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/kopzorgen-van-het-weer