Een regenmeter, ook wel pluviometer genoemd, is een meetinstrument dat door meteorologen en hydrologen wordt gebruikt om de hoeveelheid gevallen neerslag gedurende een bepaalde tijdsperiode op te vangen en op te meten.
De hoeveelheid neerslag wordt in millimeters aangegeven. Eén millimeter komt overeen met 1 liter per vierkante meter. De hoeveelheid neerslag moet minstens één keer per dag gemeten worden om het verdampen zo veel mogelijk tegen te gaan. Wanneer de neerslag anders dan regen is, bijvoorbeeld ijzel of sneeuw, wordt met behulp van een ingebouwd verwarmingselement de neerslag gesmolten. Wanneer er sneeuw is gevallen, kan de sneeuwhoogte naast het opmeten ook ongeveer bepaald worden uit het aantal millimeters smeltwater. Eén cm sneeuw is namelijk ongeveer gelijk aan één millimeter smeltwater.
In een professionele opstelling wordt de regenmeter vrij opgesteld, zodat de meting zo correct mogelijk verloopt. Dat wil zeggen niet onder of nabij hogere obstakels zoals gebouwen of bomen en met de bovenrand van de trechter op circa 40 cm boven een vlakke grond.
Een standaard pluviometer (om manueel af te lezen) kost slechts 10 à 20 euro. Deze kunnen wel maximum 35 à 40 liter/m² opvangen. Daarna loopt die over. Zie: Regenmeter kopen? Alle Regenmeters online | bol
De Pluviometers van het KMI zien er helemaal anders uit. Deze zijn omringd door een Nipherkegel, die sterk de invloed van de wind op de meting vermindert. In het klimatologisch park te Ukkel worden vergelijkende metingen uitgevoerd met verschillende types van regenmeters die in Europa gebruikt worden: links een manuele pluviometer en rechts een automatische. De linkse is in gebruik sinds 1951. Tegenwoordig zijn de meeste weerstations geautomatiseerd: de dagelijkse waarden komen rechtstreeks in een (klimatologische) database terecht. Vorige eeuw en begin van deze eeuw gebeurde dat nog manueel: elke ochtend om 7-8u en avond om 19-20u werd de neerslaghoeveelheid genoteerd door een zogenaamde waarnemer. Het meetnetwerk van het KMI telt ruim 260 professionele pluviometers, waarvan 26 in handen van de overheid (12 van het KMI, 5 van de Belgische luchtvaart Skeyes en 9 van de luchtmacht/Defensie).