Een zonverduistering is wanneer de maan voor de zon schuift en dat kan op 4 verschillende manieren:
*vaak gedeeltelijk, zoals volgende zaterdag. We bevinden ons dan in de bijschaduw van de maan.
Een zonverduistering is wanneer de maan voor de zon schuift en dat kan op 4 verschillende manieren:
*vaak gedeeltelijk, zoals volgende zaterdag. We bevinden ons dan in de bijschaduw van de maan.
Begint de lente morgen al? Ja, dat klopt! De lente begint officieel op donderdag 20 maart 2025 om precies 04:01 uur CET of 9:01 GMT. Dat is 10u01 Belgische tijd.
Maartse buien, ook wel voorjaarsbuien genoemd, zijn geen doordeweekse buien. Wat onderscheidt hen van andere buien?
*Hun mengeling van neerslagsoorten is de meest voor-de-hand-liggende eigenschap. Het kan eerst beginnen regenen, later even overgaan in korrelhagel/stofhagel, en indien het intens en vrij lang blijft hagelen of regenen, kan daar ook (natte) sneeuw bij komen. Maar hoe komt dat eigenlijk?
We beleven een bijzonder zonnige krokusvakantie en dat is te danken aan een droge luchtstroming, hoewel de lucht 's morgens wel nog vaak koud en vochtig is. Het verschil tussen 8u en 15u is regelmatig 15 graden, een typisch voorjaarsfenomeen dat zich nu vroeg voordoet. Hoe kan dat? Wat is de relatie tussen luchtvochtigheid en de temperatuur?
De luchtvochtigheid beïnvloedt zowel de gevoelstemperatuur als het warmteverlies van ons lichaam. De verhouding tussen temperatuur en luchtvochtigheid werkt op twee manieren:
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het dooit is de algemene regel. Toch kan het op sommige dagen sneller dooien bij +1°C dan wanneer het +5°C is. Straffer nog: het kan zelfs dooien bij -1°C terwijl een sneeuwlaag helemaal intact kan blijven bij +3°C. Het antwoord op de vraag is dus nee. Temperatuur zegt lang niet alles. Er spelen immers veel meer factoren mee, die dit proces versnellen of vertragen.
Vandaag (12 februari) 96 jaar geleden daalde het kwik tot -16°C in Ukkel en werd het niet warmer dan -6°C! 1929 was namelijk één van de koudste winters uit de Belgische geschiedenis: het kwik bleef langer dan twee weken ruim onder het vriespunt en 's nachts werd het regelmatig kouder dan -10°C, minstens tot 20 februari.
Dag van de weerman? Ja die bestaat!
Daarom wil ik mijn licht even laten schijnen op deze datum die relatief onbekend is voor de meesten. Dat komt omdat de dag in het leven werd geroepen in de Verenigde Staten, om even stil te staan bij de pioniers in de weerkunde, de progressie van de weerkunde op zich, maar ook om onze dankbaarheid te benadrukken aan alle meteorologen (ter wereld).
2024 was het natste jaar in Belgische geschiedenis en januari lijkt daar een vervolg aan te breien, althans wat Ukkel betreft. Er viel tot vanmorgen 140 liter/m² in Ukkel en daarmee komt het alvast in de top 3 van natste januarimaanden te staan! Het zal vannacht de neerslagsom van 1995 voorbij steken (143,6 liter/m²) en daarmee op plaats 2 komen te staan. Het is wel spannend of het record van 2004 overeind zal blijven of niet, aangezien er 10 à 15 liter/m² verwacht wordt in Ukkel. Het record van 21 jaar geleden staat op 153,8mm.
Gisterenavond (23 mei 2024) sloeg het noodlot toe, wanneer een kort maar stevig onweer ontstond in Courrières, een dorp tussen Arras en Rijsel, op amper 30km van de Belgische grens. Tijdens een voetbalmatch van 10-13 jarigen werd de trainer getroffen door een blikseminslag! Nieuws waar ik toch even van schrok...